19.11.2009

Täyttä laukkaa kaupunkiin

Aloitin eilisen aamun terapiassa. Terapeuttina oli 500-kiloinen, valkoinen Dolly-hevonen, jonka kanssa harjoittelimme vastalaukannostoja ratsastustunnilla. Aamu oli sumupullosadetta, muttei se haitannut. Tunnin jälkeen hyppäsin bussiin päästäkseni takaisin Helsingin keskustaan. Bussimatka Espoon Kivenlahdesta kestää reilut puoli tuntia.

Suomen Ratsastajainliiton mukaan Suomessa on nyt yli 150 000 ratsastuksen harrastajaa. Harrastajista 94 prosenttia on naisia. Senioreita, siis yli 18-vuotiaita, on yli puolet harrastajista. Pääkaupunkiseudulla ratsastaa 15 000 henkilöä, joista suurin osa Helsingin ulkopuolella.

Ratsastus ansaitsisi arvostusta, mitä se ei nyt nauti. Laji on väheksytty, ja kunnanisät pyrkivät parhaansa vaikeuttamaan sen harrastamista. Kaavoituksia ei taajama-alueilla tehdä talleille sopiviksi, vaikka laji on näkyvä kaupungeissakin – erityisesti pääkaupunkiseudulla. Harrastustilojen rakentamista ei tueta. Nämä seikat johtuvat siitä, että ratsastus on mielletty naisten lajiksi  – sitä sellaista poninsilittelyä ja -harjaamista!

Silittelyä ratsastus ei ole. Se on fyysisesti vaativaa urheilua, jossa tunnin aikana kuluttaa parhaimmillaan saman kuin juostessa, ja nyt en edes puhu kilparatsastuksesta. Laji vaatii hyvää tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Se, joka kuvittelee, että selässä vain matkustetaan, voi kokeilla itse. Ajatukset zorromaisesta taituruudesta kariutuvat nopeasti, kun yrittää saada ison eläimen tottelemaan.  Voima ei auta, sillä ratsastus on älylaji.

Ratsastuksella on myös henkistä kuntoa ylläpitävä puoli, mikä vaikuttaa olevan monen aikuisen syy harrastukselleen. Tunnilla eivät työasiat pyöri mielessä, tai jos pyörivät, niin silloin pyörii hevonenkin. Hetken herpaantuminen, ja johan polle vie 6-0.

Pro Olympiamaneesi ry haluaa palauttaa Ruskeasuon ratsastushallin alkuperäiseen asuun ja käyttötarkoitukseen. Nyt halli on jaettu ratsukkojen, palloilijoiden ja nyrkkeilijöiden kesken. Ruskeasuon talleilla on sata hevosta, ja vain puolikas maneesi. Täysimittaisia, kansallisia kilpailujakaan ei voida järjestää tynkähallissa. Ruuhkaa ja vaaratilanteita riittää.

Tiloista vastaava liikuntavirasto on sitä mieltä, ettei muille maneesia käyttäville ryhmille ole vastaavia tiloja Helsingissä. Siis mitä?! Palloilijoille ja nyrkkeilijöille ei muka koko kaupungista löydy muuta paikkaa kuin olympialaisiin rakennettu ratsastusmaneesi? Puppua.

Siispä suurin osa helsinkiläisistä ratsastaa muualla, koska kaupunki väheksyy heidän harrastustaan. Tiloja helsinkiläisille hevosille varmasti löytyisi, jos tahtoa olisi. Tai jos kyseessä olisi miesten harrastus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti